1. Що таке органічне виробництво?

Органічне виробництво – це цілісна система господарювання та виробництва харчових продуктів, яка поєднує в собі найкращі практики з огляду на збереження довкілля, рівень біологічного різноманіття, збереження природних ресурсів, застосування високих стандартів належного утримання (добробуту) тварин та метод виробництва, який відповідає певним вимогам до продуктів, виготовлених з використанням речовин та процесів природного походження. Органічне виробництво відіграє подвійну соціальну роль, коли, з однієї сторони, воно передбачає функціонування окремого ринку, що відповідає потребам споживачів в органічних продуктах, а з іншої сторони, надає громадські блага, що сприяють захисту навколишнього природного середовища, благополуччю тварин, а також розвитку сільських територій.
Джерело Регламент ЄС 834/2007

2. Що таке органічна продукція?

Органічні продукти – продукція сталого сільського господарства та/або харчової промисловості, отримана в результаті сертифікованого органічного виробництва, на всіх етапах якого застосовуються природні речовини та процеси задля збереження природних ресурсів, захисту навколишнього середовища, відновлення родючості ґрунтів, підвищення рівня біологічного різноманіття, застосування високих стандартів добробуту тварин, виробництва продуктів високої якості, розвитку сільських територій та сприяння гармонії між людиною і природою. Під час виробництва органічних продуктів забороняється застосування хімічно синтезованих допоміжних речовин (добрив, пестицидів, технологічних добавок), іонізуючої радіації, регуляторів та стимуляторів росту, генетично модифікованих організмів (ГМО), антибіотиків з профілактичною метою, гормонів, консервантів, штучних ароматизаторів та барвників.

Органічна продукція – це продукція, отримана в результаті сертифікованого органічного виробництва. 
Кожен етап виробництва знаходиться під суворим контролем акредитованого органу сертифікації, який засвідчує дотримання вимог та стандартів органічного виробництва шляхом видачі відповідного сертифікату.
В якості інформації для споживача на упаковку наноситься відповідне маркування згідно зі стандартами та інформація про орган, що сертифікує.

3. Чи органічні продукти харчування безпечніші, ніж звичайні? Чи означає це, що люди в меншій мірі будуть відчувати проблеми зі здоров’ям, купуючи лише органічні продукти і вони безпечніші?

Органічні продукти харчування мають значно нижчий вміст залишків синтетичних агрохімікатів, таких як штучні пестициди, гербіциди, фунгіциди та ветеринарні препарати (напр. антибіотики та гормони росту). На сьогодні дуже важливо усвідомлювати, що органічні продукти харчування можуть все ще містити деякі побічні залишки забруднення ґрунту та навколишнього середовища, навіть якщо концентрація цих залишків є дуже низькою.

4. До кого може звернутися виробник (переробне підприємство або трейдер), щоб пройти процедуру сертифікації органічного виробництва?

У Регламенті ЄС №1235/2008 для України зазначено 17 органів сертифікації: 16 іноземних та 1 український.

Український орган сертифікації «Органік Стандарт» має міжнародну акредитацію на проведення сертифікаційних робіт та визнання Єврокомісії і Швейцарської Конфедерації.

Посилання: goo.gl/nNJVcB

5. Відповідно до яких стандартів можна пройти органічну сертифікацію?

http://organicstandard.com.ua/ua/services/standards

6. Чи дозволене використання генетично модифікованих організмів в органічному с/г виробництві?

Органічні продукти харчування не повинні містити ГМО інгредієнти. Хоча є відсоток дозволених до використання неорганічних інгредієнтів у продуктах, які промарковані як органічні, але навіть ці неорганічні інгредієнти не повинні містити ГМО.

7. Які засоби дозволені до використання в органічному с/г?

Будь-які речовини (засоби, дозволені добавки), що використовуються в органічній системі удобрення ґрунту, контролю за шкідниками та хворобами, лікування тварин та для якості тваринних продуктів, або приготування, консервування і зберігання продуктів харчування повинні узгоджуватися з відповідними національними постановами/стандартами (чи міжнародними, якщо сертифікація проводиться згідно міжнародних стандартів).


8. Хто є учасниками органічного ринку України?

Органічний сектор України представлений такими ключовими учасниками органічного ринку:

9. Як можна розпізнати справжній органічний продукт?

Щоб впевнитись, що продукт є органічним, споживач повинен звернути увагу на маркування, де нанесений відповідний логотип певного органічного стандарту та вказаний орган сертифікації. Споживач має право вимагати сертифікат, де вказується виробник (переробне підприємство/трейдер) та асортимент продукції. Окрім того, дійсність органічного сертифікату можна перевірити на сайті відповідного органу сертифікації.

Операторів, сертифікованих органом сертифікації «Органік Стандарт» можна перевірити у вкладці "Клієнти":
www.organicstandard.com.ua/ua/clients

10. Що означає «Інспекція» та «Сертифікація»?

Інспекція – оцінка (перевірка) виробництва, послуг, чи переробки. Під час інспекції визначається відповідність виробництва специфічним або загальним вимогам, напр. Постанова ЄС, Стандарти БІО-Лан тощо.

Сертифікація – рішення винесене на основі результатів інспекції та зроблене іншою особою, ніж інспектор.

ТОВ "Органік стандарт" – це орган сертифікації, що був
акредитований згідно з ISO/IEC Guide 65 ("Загальні вимоги до органів з системою сертифікації продукції").

11. Скільки часу потрібно для отримання сертифікату після інспекції?

Сертифікаційне рішення виноситься протягом приблизно 3 місяців після інспекції (якщо були наявні всі необхідні документи). Дуже важливо, щоб оператор був добре підготовлений до інспекції. Зателефонуйте нам та запитайте про список необхідних документів. Це зекономить час для вас, інспектора та сертифікатора!

12. Яке значення для клієнтів Органік Стандарт має включення компанії в список Європейського Союзу?

06.12.2011 Європейська Комісія опублікувала офіційний документ, що містить перелік контролюючих органів, які здійснюють свою діяльність поза межами ЄС. Це означає, що з 01.07.2012 операторам, сертифікованим цими компаніями, до яких входить Органік Стандарт, для експорту своєї продукції достатньо оформити лише експортний (транзакційний) сертифікат (документ, що оформлюється сертифікаційним органом і повинен супроводжувати кожну партію товару на експорт). Адже раніше імпортер, для того, завести на територію ЄС партію органічної продукції, повинен був отримати відповідний дозвіл державних органів своєї країни – так званий, імпортний дозвіл.

13. Де можна придбати органічні продукти?

Мережа, через яку поширюються органічні продукти, росте. Більшість точок продажу знаходяться у Києві, містах-мільйонниках, обласних центрах – це і супермаркети, і невеличкі спеціалізовані магазини, і он-лайн магазини, в яких споживач може отримати інформацію про органічні продукти та зробити замовлення. Органічні продукти можна купити в таких точках продажу:

АШАН

МегаМаркет
Сільпо

Good Wine

Новус
Натур Бутік

Biologic.tv

Фуршет
МЕТРО

 

Відповідно до яких стандартів можна пройти органічну сертифікацію?